Oświadczenie Zarządu Regionu KOD Małopolska o wszczęciu postępowania w sprawie poświadczenia nieprawdy przez prezes sądu Dagmarę Pawelczyk-Woicką

Zarząd Regionu KOD Małopolska z zadowoleniem przyjmuje informację o wszczęciu postępowania w sprawie poświadczenia nieprawdy w protokole z przebiegu posiedzenia Kolegium Sądu Okręgowego w Krakowie w związku z odwołaniem sędziego Waldemara Żurka z funkcji rzecznika tego sądu. Należy także przypomnieć, że członków Kolegium, którzy ustąpili, nie godząc się na praktyki obecnej prezes sądu Dagmary Pawelczyk-Woickiej, dotknęły represje polegające na odwołaniu ich z funkcji przewodniczących wydziałów. Zarząd KOD wyraża nadzieję, że prokuratura mimo swojej podległości prokuratorowi generalnemu, którym jest minister sprawiedliwości, a prywatnie kolega szkolny powołanej przez niego prezes Sądu Okręgowego w Krakowie, wypełni obowiązek rzetelnego przeprowadzenia postępowania w interesie Rzeczypospolitej.

Informacja dotycząca złożenia zawiadomienia:

Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa