List otwarty KOD Małopolskie w sprawie wydarzeń z dn. 17 kwietnia w Białymstoku

Komitet Obrony Demokracji regionu Małopolska wystosował list otwarty w sprawie wydarzeń z dn. 17 kwietnia w Białymstoku, w którym wyraża swój sprzeciw wobec sytuacji, „która pośrednio lub bezpośrednio podważała godność i wolność jednostki”.

Autorzy listu pytają „jakim państwem jest Polska, gdzie władze publiczne dają przyzwolenie na promocję organizacji jawnie nawiązujących do zbrodniczej ideologii, gdzie władze uniwersytetu nakłaniają studentów, by rezygnowali ze swej godności i wolności osobistej – w najprostszym i codziennym wymiarze – ze strachu przed atakami? Jakim państwem jest w rzeczywistości Polska, jeśli w przeddzień rocznicy wybuchu Powstania w Getcie Warszawskim ludzie ze względu na narodowość chowają się w domach? Jakim państwem jest Polska, gdzie tuż przed Światowymi Dniami Młodzieży i wizytą papieża Franciszka, w chrześcijańskiej świątyni jest miejsce dla organizacji nawiązującej do ideologii, która przyczyniła się do zagłady milionów?”

List został podpisany przez koordynator regionu Małopolska Magdalenę Musiał, członków tymczasowego zarządu regionu oraz sympatyków KOD.

l2